Tunele foliowe to inna nazwa foliowej cieplarni, którą od środka okrywa najczęściej folia polietylenowa. W tunelach foliowych uprawiamy rośliny, najczęściej kwiaty, warzywa i owoce, dlatego do ich dezynfekcji musimy wykorzystywać produkty bezpieczne. W naszym artykule przyjrzymy się wieloskładnikowemu środkowi biobójczemu, który nadaje się między innymi do dezynfekcji tuneli foliowych, ale też do dezynfekcji szklarni, różnego rodzaju magazynów, chłodni itp.
Biobójczy środek dezynfekujący na bazie kwasu nadoctowego
Nasza propozycja to produkt pod nazwą OXY-AGRO, środek biobójczy i dezynfekujący na bazie kwasu nadoctowego i nadtlenku wodoru. Kwas nadoctowy powoduje zmiany w komórkach drobnoustrojów, jest aktywny w stosunku do form wegetatywnych, a także tzw. przetrwalników, czyli form spoczynkowych, które umożliwiają drobnoustrojom przetrwanie w niekorzystnych warunkach. Zaznaczmy przy tym, że zgodnie z definicją dezynfekcja, czyli odkażanie, zawsze ma niszczyć wegetatywne formy mikroorganizmów, ale nie musi usuwać przetrwalników. Można zatem powiedzieć, że dezynfekcja tunelu foliowego tym akurat środkiem jest wyjątkowo skuteczna.
Zastosowanie środka dezynfekującego w tunelu foliowym
Ze względu na właściwości środka, nie potrzebujemy żadnych specjalnych warunków temperaturowych i wilgotnościowych podczas wykonywania zabiegów, przy czym zalecana temperatura dezynfekcji to 10-40 st. C. Przy bieżącej dezynfekcji zalecane stężenie środka dezynfekującego wynosi 0,2-0,4% (przy oprysku w produkcji ogrodniczej to 0,5-1,0%).
Środek o odpowiednim stężeniu nanosimy na powierzchnie tunelu foliowego za pomocą opryskiwaczy – ręcznych, spalinowych, elektrycznych, albo ciśnieniowych. Możemy również wykonać dezynfekcję „na ciepło” poprzez zmgławienie termiczne lub dezynfekcję „na zimno”. Przy drugiej opcji stosujemy zmgławiacz ULV, czyli zmgławiacz ultradźwiękowy, który rzeczywiście generuje zimną mgłę.
To rozwiązanie skuteczne i bezpieczne, bo nasz środek dezynfekujący może być stosowany nawet do dezynfekcji powierzchni, które mają kontakt z żywnością.