Środki do mycia maszyn z branży spożywczej
W przemyśle spożywczym utrzymanie właściwego poziomu czystości na powierzchniach i maszynach jest nieodzowne. Mycie i dezynfekcja stanowią kluczowy element procesu produkcyjnego, eliminując wszelkie drobnoustroje i zanieczyszczenia, co przekłada się na jakość i efektywność produkcji. Zapewniamy dostęp do profesjonalnych środków do mycia maszyn, w tym kwaśnego preparatu do mycia pianowego z serii ACID-CLEAN czy doskonałego AR-10 – alkaicznego środka do mycia układów zamkniętych typu CIP. Szczególnej uwadze polecamy także biodegradowalny w 100% OXY-ARGO będący wieloskładnikowym środkiem dezynfekującym na bazie kwasu nadoctowego i nadtlenku wodoru.
Metody czyszczenia maszyn w przemyśle spożywczym
Najczęściej stosowaną metodą czyszczenia w przemyśle spożywczym jest mycie pianą oraz użycie pary pod wysokim ciśnieniem. Jednak, aby proces ten był skuteczny, konieczne jest właściwe rozmontowanie urządzeń, pozbycie się widocznych zabrudzeń za pomocą specjalnych szczotek, usunięcie środka myjącego, przeprowadzenie dezynfekcji, a także dokładne osuszenie powierzchni maszyn. Warto zaznaczyć, że mycie i dezynfekcja maszyn powinny odbywać się przy użyciu specjalistycznych preparatów. Oferujemy wiele środków czyszczących dostosowanych do różnych potrzeb w przemyśle spożywczym. W naszym sklepie dostępne są płyny alkaliczne, kwasowe, chlorowe, myjąco-dezynfekujące, pieniące oraz środki przeznaczone do mycia ręcznego. Wszystkie te produkty spełniają normy zarówno krajowe, jak i europejskie. Zapraszamy do składania zamówień!