Karta Techniczna

V-AGRO

WIELOSKŁADNIKOWY ŚRODEK  BIOBÓJCZY – DEZYNFEKUJĄCY NA BAZIE ALDEHYDÓW I CZWARTORZĘDOWYCH ZWIĄZKÓW AMONIOWYCH – najwyższa zawartość aldehydu glutarowego.

 Pozwolenia na obrót produktem biobójczym nr 5551/13.

 ZASTOSOWANIE:

  • do higieny w pomieszczeniach inwentarskich – kurniki, chlewnie, obory, itp.
  • do odkażania gleby i podłoża, skrzynek, parapetów, narzędzi stosowanych w produkcji ogrodniczej,
  • do odkażania szklarni, tuneli foliowych, magazynów, chłodni, mat dezynfekcyjnych,
  • do higieny środków transportu, ramp załadowczych, mat i basenów w śluzach sanitarnych

CHARAKTERYSTYKA I SKŁAD CHEMICZNY:

Ciecz przezroczysta o charakterystycznym zapachu aldehydów.

Zawiera aldehyd glutarowy 240g/kg (264g/l),  formaldehyd 172g/kg (189g/l), czwartorzędowe związki amoniowe – chlorekalkilodimetylobenzyloamonowy 27g/kg (29g/l).

  WŁAŚCIWOŚCI:

  • posiada szerokie spektrum dezynfekcyjne,
  • nie wymaga specjalnych warunków temperaturowych i wilgotnościowych w trakcie wykonywania zabiegów dezynfekcji,
  • wysoka skuteczność dezynfekcyjna przy niskich stężeniach.

ZALECANE STĘŻENIA

Zalecane stężenie przy oprysku 0,5 – 1% stosując 1 litr roztworu na 3-4m2.
Zamgławianie termiczne (dezynfekcja „na ciepło”) lub ULV (dezynfekcja „na zimno”) stosować 0,9 litra środka na 1000 m3 kubatury.

SPOSÓB UŻYCIA

V-AGRO należy nanosić na powierzchnie dezynfekowane za pomocą opryskiwaczy ręcznych, spalinowych, elektrycznych lub ciśnieniowych. V-AGRO jest preparatem świetnie nadającym się do dezynfekcji poprzez zamgławianie termiczne lub ULV.

INFORMACJE DODATKOWE

Skuteczność biobójcza potwierdzona badaniami według norm europejskich. Preparat został przebadany w Zakładzie Wirusologii i Bakteriologii Instytutu Ochrony Roślin w Poznaniu. Badania zostały wykonane w celu określenia skuteczności bójczej w stosunku do wirusa mozaiki pepino, raka bakteryjnego i szarej pleśni.

Skuteczność biobójcza w stosunku do:

 BAKTERIE

Rak bakteryjny pomidora           

  GRZYBY  

Szara pleśń

     WIRUSY

Wirus mozaiki pepino

1,0%

1,0%

1,0%